EK jmenovala nové šéfy svých zastoupení

28.07.2005
Zástupci Evropské komise byli jmenováni v sedmi nových členských zemích EU. O obsazení tohoto postu v ČR zatím nebylo rozhodnuto.

Evropská komise dnes jmenovala šéfy svých zastoupení v sedmi nových členských státech. Do nových funkcí nastoupili odborníci na Kypru, v Estonsku, Maďarsku, Polsku, na Maltě, Slovensku a ve Slovinsku. O obsazení stejných funkcí v České republice, v Litvě a v Lotyšsku zatím nebylo rozhodnuto.

Zastoupení EK v členských státech již nejsou „delegacemi“ jako v kandidátských zemích a nemají povahu diplomatických misí. Jejich hlavním úkolem je tlumočit a vysvětlovat návrhy zákonů EU, stanoviska a rozhodnutí Evropské komise. Nový akční plán pro informování veřejnosti schválený minulý týden jim přisuzuje novou důležitou úlohu při komunikaci nejen s politiky, ale zejména také s občany členských států.

Výběrová řízení trvala déle než rok, přihlásily se do nich stovky kandidátů. Z úspěšných uchazečů, kteří prošli několika předkoly, vybírala EK na základě detailních pohovorů.
V ČR prošli do závěrečného kola tři uchazeči. Dva z nich nebyli ovšem podle nejmenovaného zdroje přijatelní buď pro českou stranu, nebo pro komisi. Třetí si mezitím našel místo jinde, uvedl stejný zdroj. Oficiálně EK sdělila, že v ČR „nebyl proces výběru dokončen“. Totéž platí pro Lotyšsko, v Litvě bude výběrové řízení vypsáno znovu.

Na Kypru se nové funkce ujme Themis Themistocleous, který dosud působil jako ředitel kyperské tiskové agentury. Zastoupení v Estonsku převezme Toivo Klaar, bývalý ministr obrany. V Maďarsku do funkce nastoupí Joanna Draková, v Polsku Róża Tunová, na Slovensku Andrea Matišová a ve Slovinsku Michaela Župančičová.

Sdílet tento příspěvek