Komise vyšetřuje možný kartel v oblasti práv na sportovní přenosy

11.04.2018
Euroskop, čtk

Inspektoři Evropské komise (EK) v úterý provedli neohlášené kontroly v řadě firem působících v oblasti práv na sportovní přenosy. Terčem vyšetřování možného kartelu se stala mimo jiné jedna z divizí mediální společnosti 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha, informovala agentura Reuters.

„Komise má obavy, že dotyčné firmy možná porušují antimonopolní pravidla Evropské unie, která zakazují kartely a restriktivní obchodní praktiky,“ uvedla komise. Neupřesnila ale, kterých podniků se vyšetřování týká. Společnost Fox Networks Group, která je divizí 21st Century Fox, nicméně potvrdila, že v jejích londýnských kancelářích se uskutečnily neohlášené inspekce. Dodala, že s Evropskou komisí spolupracuje.

„Neohlášené inspekce jsou předběžným krokem při podezření na praktiky narušující hospodářskou soutěž. Neznamená to, že firmy se provinily, a nepředjímá to výsledek vyšetřování,“ upozornila komise.

Sportovní přenosy v Evropě představují rozsáhlý byznys. Televizní sítě platí miliardy eur za exkluzivní práva na vysílání sportovních zápasů, aby tak přilákaly diváky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek