Komise dohlédne na dodržování pravidel ze strany Facebooku

13.04.2018
Euroskop, čtk

Eurokomisařka Věra Jourová včera ujistila, že Evropská unie bude bedlivě sledovat, jak Facebook dodržuje nová unijní pravidla na ochranu soukromých údajů. Jourová vpodvečer zhruba půl hodiny telefonicky hovořila s provozní ředitelkou Facebooku Sheryl Sandbergovou a rozhovor, v němž se ptala na řadu otázek týkajících se skandálu kolem úniku dat o uživatelích sociální sítě do analytické společnosti Cambridge Analytica, označila za konstruktivní a otevřený.

Facebook dostala do problémů zpráva, podle které analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů této sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg přiznal, že firma chybovala. Omluvil se uživatelům a slíbil zvýšit kontrolu přístupu internetových vývojářských firem k uživatelským datům.

Jourová včera řekla, že jí zvlášť záleží na tom, aby unijní občané zasažení skandálem dostali odpovídající informace. „Od Facebooku jsem se dověděla, že tento týden začali lidi informovat,“ uvedla podle zprávy, kterou ČTK zaslala její kancelář.

Sandbergová prý Jourové potvrdila, že by mohlo existovat více aplikací, které sbírají osobní údaje o uživatelích facebooku a jejich přátelích. „Vyzvala jsem Facebook, aby podnikl všechny nezbytné kroky ke zmírnění jakýchkoli negativních důsledků pro uživatele v budoucnu. Byla jsem informována, že Facebook chystá rozsáhlou prověrku všech dotyčných aplikací, ale že to zabere mnoho času,“ sdělila dále komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek