ECB se obává obchodní války i silného eura

13.04.2018
Euroskop, čtk

Představitelé Evropské centrální banky (ECB) se obávají rizika obchodní války se Spojenými státy a také potenciálně negativního dopadu silného kurzu eura na ekonomiku eurozóny. Vyplývá to ze zápisu z jejich březnového zasedání, který včera ECB zveřejnila. Hospodářství eurozóny je už pět let na vzestupu a centrální bankéři nyní jednají o tom, jak připravit investory na normalizaci politiky.

V omezování mimořádně uvolněné měnové politiky ECB zatím postupovala po krůčcích. V březnu ale zásadně změnila rétoriku. Z prognózy vypustila, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné, což je symbolický krok k ukončení programu nákupu aktiv za 2,55 bilionu eur (64,5 bilionu Kč) do konce tohoto roku.

Starosti dělá bankéřům silné euro, které v posledních měsících výrazně posilovalo, z části i kvůli obavám z amerického protekcionismu. Zatímco na snížení poptávky nemělo podstatnější dopad, tvůrci měnové politiky ho pokládají za zdroj nejistoty a někteří očekávají negativní dopad na inflaci.

Investoři spekulují, zda by ECB plán ústupu od uvolněné měnové politiky mohla negativně ovlivnit obchodní válka mezi USA a Čínou, jakkoli centrální bankéři toto riziko zatím neoznačili přímo za vysoké.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek