Průzkum: Do čela EU se mohou dostat Barnier, Rutte a Weber

13.04.2018
Euroskop, čtk

Největší šanci stát se v příštím roce předsedou Evropské komise má podle průzkumu nynější hlavní vyjednávač pro brexit, Francouz Michel Barnier, kterého za pravděpodobného nástupce Lucemburčana Jeana-Claudea Junckera považuje 37 procent dotázaných. Na druhém a třetím místě se umístily dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová a šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, která stejně jako Barnier pochází z Francie.

Předsedou Evropského parlamentu se podle dotázaných po volbách, které se uskuteční v květnu příštího roku, stane Němec Manfred Weber, současný předseda frakce Evropské lidové strany, která je nejsilnější v europarlamentu. Kromě něj mají podle dotázaných šanci nahradit současného předsedu, Itala Antonia Tajaniho, i Irka Mairead McGuinnessová a Belgičan Guy Verhofstadt.

Poláka Donalda Tuska by v čele Evropské rady podle průzkumu mohl vystřídat nizozemský premiér Mark Rutte, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová či irský premiér Leo Varadkar. Funkce předsedy Evropské rady byla přitom jedinou, u které oslovení úředníci, lobbisté a odborníci na EU zmínili politiky z východní části EU jako možné kandidáty. Kromě Grybauskaitéové se mezi osmi politiky, kteří mají šanci stát se šéfem unijních summitů, ocitl také rumunský prezident Klaus Iohannis.

Favoritem na funkci předsedy Evropské centrální banky je současný šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek