Komise nemusela při jmenování Selmayra postupovat správně

04.09.2018
Euroskop, čtk

Při únorovém jmenování Martina Selmayra do funkce generálního tajemníka Evropské komise došlo ke čtyřem případům špatného řízení. Komise mimo jiné vytvořila dojem urgence, aby odůvodnila nezveřejnění informace o uvolnění pozice, nadto komunikovala způsobem, který budil důvodná podezření kolem procesu. Vyplývá to z dnes publikovaných závěrů vyšetřování ombudsmanky Evropské unie Emily O’Reillyové, která ovšem nezpochybňuje osobu samotného Selmayra.

Vyšetřování se týkalo událostí z letošní zimy, kdy se Selmayr, do té doby šéf kabinetu předsedy komise Jeana-Claudea Junckera, za nestandardních okolností stal generálním tajemníkem komise a tudíž jedním z nejvlivnějších nevolených představitelů Bruselu.

Selmayr byl na jediném zasedání kolegia komisařů nejdříve jmenován zástupcem úřadujícího generálního tajemníka Alexandera Italianera, který hned nato rezignoval. Celý proces údajně zabral pouhých devět minut.

Podle ombudsmanky se komise několikrát neřídila textem, případně duchem příslušných pravidel. Volba náměstka generálního tajemníka se podle jejího úřadu nekonala s cílem obsadit tuto pozici, nýbrž ve snaze dosadit Selmayra do nejvyšší funkce ve dvou provázaných krocích. O’Reillyová také kritizuje následnou komunikaci EK s médii, kterou označila za „vyhýbavou a místy útočnou“.

Podnětem byly stížnosti europoslanců

„Naše vyšetřování vycházelo z inspekce tisíců stránek interních dokumentů komise a podrobně ukazuje kroky, které komise podnikla s cílem vytvořit dojem, že proces jmenování byl normální,“ uvedla O’Reillyová s tím, že podnětem byly stížnosti od francouzské a nizozemské delegace europoslanců.

Počínání EK podle ní ohrozilo pověst „vysokých administrativních standardů EU“ a v konečném důsledku důvěru veřejnosti v evropské instituce.

Zavedení jmenovacího procesu

Selmayr jako generální tajemník komise dohlíží na zhruba 30.000 bruselských úředníků. Zpráva ombudsmanky platnost jeho jmenování neruší, kontrolní orgán pouze s cílem zabránit opakování podobné situace navrhl zavedení samostatného jmenovacího procesu pro tuto funkci.

Nová procedura by podle něj měla zahrnovat zveřejnění oznámení o uvolnění postu, zařazení bodu na program týdenní schůze komisařů a také konzultaci kandidátů s nezávislými experty.

O’Reillyová přitom zaujala stejný postoj jako europoslanci, kteří na jaře kritizovali Selmayrovo jmenování, ale nikoli Selmayra osobně. Ombudsmanka uvedla, že její výhrady se nijak netýkají osoby samotného generálního tajemníka; toho prý zná jako kompetentního úředníka a osobu oddanou Evropské unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek