Němec Manfred Weber chce vystřídat Junckera v čele EK

05.09.2018
Euroskop, čtk

Německý europoslanec a lídr europarlamentní frakce Evropské lidové strany (ELS) Manfred Weber dnes oznámil, že se po evropských volbách chce stát předsedou Evropské komise. Evropa potřebuje nový začátek a více demokracie, napsal na twitter během schůze se členy ELS v Bruselu.

Weber chce po volbách v květnu 2019 v čele EK vystřídat současného předsedu a bývalého lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera. Jeho kandidatura není překvapením, očekávalo se, že ji ohlásí na tiskové konferenci, která je naplánována na 12:45 SELČ.

„Chci se stát vedoucím kandidátem Evropské lidové strany (ELS) pro evropské volby 2019 a být příštím předsedou Evropské komise. Evropa potřebuje nový začátek a více demokracie,“ napsal 46letý europoslanec.

Podle něj „už nelze v EU pokračovat tak, jako nyní“. Weber uvedl, že Evropu pomůže vrátit zpět k lidem a obnoví vazby mezi EU a jejími občany.

Weber: Evropa je ve zlomovém bodě

„Evropa je ve zlomovém bodě. (…) Dnešek je o sebepotvrzení Evropy a o obraně našich hodnot, protože čelíme výzvám zvenčí i zevnitř. Je to o přežití našeho evropského způsobu života,“ napsal.

Weber je aktuálně v Evropském parlamentu předsedou frakce ELS, která je se svými 216 křesly v orgánu největší. Skupina svého vedoucího kandidáta pro evropské volby vybere během kongresu 7. a 8. listopadu v Helsinkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek