Ital Salvini zvažuje kandidaturu na předsedu Evropské komise

18.10.2018
Euroskop, čtk

Místopředseda italské vlády a ministr vnitra Matteo Salvini, který proslul zejména svou přísnou protiimigrační politikou i kritikou Evropské unie, zvažuje kandidaturu na předsednictví Evropské komise (EK). Uvedl to v rozhovoru, který dnes otiskl italský deník La Repubblica.

I kdyby ale Salvini kandidoval na předsedu EK, nemá velkou šanci se jím opravdu stát. Volby do EP se budou stejně jako ty předchozí konat s využitím principu takzvaných spitzenkandidátů, tedy předem oznámených aspirantů na funkci předsedy Evropské komise. Toho po volbách vybírá summit EU a předkládá ho europarlamentu ke schválení. Po minulých volbách daly velké frakce šéfům států a vlád najevo, že jejich podporu na plénu parlamentu nezíská nikdo jiný, než kandidát vítězné frakce. Tím byl tehdy nynější předseda komise, lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker.

Salvini, který stojí v čele italské euroskeptické strany Liga, oznámil začátkem tohoto měsíce společnou koalici pro květnové volby do EP s předsedkyní francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penovou. Koalici nazvali Fronta svobody.

Obavy z nacionalistických stran

Mezi evropskými tradičními stranami panují podle některých trochu obavy z květnových voleb, což podle serveru britského deníku Daily Express připustila i německá kancléřka Angela Merkelová. „Bude to určitě velmi těžká volební kampaň,“ řekla Merkelová podle britského serveru v létě v diskusi se studenty v gruzínské metropoli Tbilisi.

V poslední době ve volbách v několika zemích EU posílily nacionalistické strany, které jsou kritické k současnému kurzu EU. Mezi ně patří i Salviniho Liga, strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, německá Alternativa pro Německo (AfD), Svobodná strana Rakouska (FPÖ) či strana Švédští demokraté (SD).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek