Brusel chce dávat nováčkům méně

22.08.2005

Přidělování evropských dotací dostane nová pravidla. Novým členům EU se nelíbí – jejich námitky ale oslabuje to, že nejspíš nedokážou z eurofondů vyčerpat ani dosavadní příděl.

Brusel čeká od září další velká bitva o evropské peníze. Po víc než ročním přetahování padne na podzim rozhodnutí, podle jakých pravidel se budou po roce 2007 vyplácet peníze ze strukturálních fondů.
Návrh, který předložila Evropská komise, se nelíbí hlavně novým členským zemím EU včetně Česka. Místo aby upřednostnil ekonomicky slabší unijní nováčky, straní podle nich zemím jako Španělsko nebo Řecko. Tedy těm, které z fondů EU profitovaly dosud.
O přesných částkách se sice v návrhu nemluví, díky novým pravidlům však na peníze dosáhnou spíš země, které mají s eurofondy zkušenosti.
„Zatím se to pro nové státy unie moc dobře nevyvíjí,“ potvrdil HN informovaný zdroj z Bruselu, který jednání průběžně sleduje. „Na druhou stranu tyto země dosud spolehlivě neprokázaly, že peníze, na něž mají z fondů EU nárok, a to jde zatím o poměrně nízké částky, dokážou také vyčerpat.“

Potíže se zadlužením

Pasáží, které se mohou dotknout Česka, je v návrhu hned několik.
Pravděpodobně největší překážkou – vzhledem k současnému tempu českého zadlužování – by se mohlo stát ustanovení, ve kterém se píše, že „přidělení peněz z Kohezního fondu bude podmíněno plněním maastrichtských kritérií“.
Podle maastrichtských kritérií nesmí nové zadlužení země překročit tři procenta hrubého domácího produktu. Ministerstvo financí ale odhaduje, že český schodek veřejných financí letos dosáhne 4,6 procenta.
Pokud by návrh nových pravidel pro čerpání z eurofondů prošel a Česko by i po roce 2007 porušovalo rozpočtovou disciplínu, mohlo by přijít o unijní dotace na výstavbu čistíren odpadních vod, budování silnic a další infrastruktury.
Z Kohezního fondu, nazývaného také Fond soudržnosti, do země proudí zhruba třetina veškeré pomoci Evropské unie.
„Byla by to naprostá novinka a vůbec první případ, kdy by se maastrichtská kritéria uplatňovala i na státy, které nejsou členy eurozóny a neplatí eurem,“ upozorňuje český poslanec Evropského parlamentu Jan Březina (KDU-ČSL).
I proto napsal Březina ministru pro místní rozvoj Radku Martínkovi, pod kterého evropské fondy spadají. Ten mu před několika dny odpověděl, že se „všemi prostředky“ zasadí o to, aby se navržená pravidla změnila.
Podle jiné navržené novinky by o peníze, které nestihne některá země z fondů vyčerpat, mohl požádat jiný stát. Na utracení peněz z Kohezního fondu by měly mít státy dva roky místo současných tří.

Spoléhání na spojence

Přestože průběžné zprávy ze zasedání pracovních skupin, které finální podobu nařízení připravují, neznějí nijak optimisticky, unijní nováčci se nevzdávají. Pravidla totiž musí odsouhlasit členské státy, a to prostřednictvím Rady ministrů.
Aby je nové předpisy pro rozpočtové období na léta 2007 až 2013 nepřipravily o peníze, chystají Česko, Slovensko, Maďarsko a další země na září politickou, diplomatickou a lobbistickou ofenzívu.
„U tak sporných věcí platí v unii pravidlo, že ten, kdo je sám, nic neprosadí,“ tvrdí náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová.
Češi podle ní spoléhají hlavně na spojence z visegrádské čtyřky. „V září budeme o návrhu komise jednat na Slovensku,“ říká Jourová. „Podle mě ale najdeme podporu ve všech deseti nových zemích unie.“

Sdílet tento příspěvek