Další členská země EU má problém s transparentností zemědělských dotací

22.08.2005

Nizozemsko je po Velké Británii a Dánsku je další členskou zemí Evropské unie, ve které se začala šířit kampaň za transparentnost přidělování zemědělských dotací.

Podle deníku Interantional Herald Tribune totiž dostal holandský ministr zemědělství Cees Veerman minulý rok přibližně 190 000 eur na svoje farmy v Nizozemsku a Francii. Proto byl vyvinut určitý tlak na to, aby bylo zveřejněno kolik prostředků z unie dostávají další nizozemští farmáři. Tyto údaje by měly být zveřejněny v září.

Kampaň za transparentnost již vzbudila pochyby ve Velké Británii a Dánsku. Nedávno vyšlo najevo, že v Británii z evropských peněz získávají nejvíce velké zemědělské subjekty a šlechta. V roce 2004 například několik bohatých majitelů půdy získalo z evropského rozpočtu více jak půl milionu liber.

Lavinu se zveřejňováním seznam příjemců subvencí v rámci Společné zemědělské politiky (CAP) ovšem v minulém roce spustilo Dánsko. Zveřejněné údaje ukázaly, že v Dánsku také velkou část peněz z Bruselu získávala šlechta, včetně prince Joachima. Příspěvky z Bruselu dokonce získal i manžel euroskomisařky Marianny Fischer Boelové.

Také nová zpráva EK o CAP potvrdila, že se prohlubují rozdíly mezi chudými a bohatými regiony EU. Dvouletá studie ukázala, že i přes nedávné reformy CAP, dostávají bohaté regiony v Německu, Francii, VB a Nizozemsku větší část podpory než regiony v jižní a východní Evropě. Podle zprávy jde 80 procent finančních prostředků na podporu produkce pšenice, hovězího masa a mléčných produktů, které produkují zejména farmáři ze severní Evropy, zatímco výrobci olivového oleje a vína z jižní Evropy dostávají méně.

Zpráva o CAP přišla v době, kdy v unii probíhá diskuse o tom, zda by měla EU dávat tak velké množství finančních prostředků na podporu farmářů na úkor financí připadajících na podporu ekonomického růstu nebo výzkumu a rozvoje. Tato diskuse je jedním z hlavních důvodů neúspěchu jednání o budoucí finanční perspektivě EU na červnovém summitu.

Sdílet tento příspěvek