Europoslanci chtějí otevřenější testování bezpečnosti potravin

12.12.2018
Euroskop, čtk

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl podle poslanců Evropského parlamentu transparentněji zveřejňovat informace o posuzování rizik týkajících se používání pesticidů či produkce geneticky modifikovaných potravin. EP v úterý schválil návrh na zavedení otevřenějších postupů EFSA, s nímž Evropská komise přišla v návaznosti na širokou veřejnou kritiku používání herbicidu glyfosát.

Podle návrhu schváleného poměrem hlasů 427 ku 172 bude potravinový úřad muset veřejnosti zpřístupnit závěry vědeckých výzkumů prověřujících nezávadnost či škodlivost postupů spojených s produkcí potravin. Lidé by měli mít k těmto údajům přístup ještě před tím, než bude geneticky modifikovaná potravina či výrobek proti škůdcům uveden na trh.

Poslanci rovněž souhlasili se vznikem centrálního registru studií spojených se zdravotními riziky potravin, do nichž budou muset subjekty usilující o povolení konkrétního výrobku vkládat i studie s negativním vyzněním. Pokud bude mít EFSA pochybnosti o tom, zda jsou provedené výzkumy dostatečné, bude moci požádat o ověření zdravotní nezávadnosti výrobku prostřednictvím dalších studií.

Návrh rovněž zavádí přísnější audity vědeckých laboratoří včetně těch, které se nacházejí mimo unijní země. EP bude nyní jednat o dalším osudu návrhu s členskými státy, teprve poté bude možné jeho konečné schválení.

„Pokud přijaté návrhy projdou dalším jednáním s Radou v trialozích, pak výrazně posílí odolnost evropského systému povolování látek, GMO a produktů v potravním řetězci proti falšování studií, zkreslování výsledků a ovlivňování zvenčí,“ řekl socialistický europoslanec a místopředseda parlamentního výboru pro životní prostředí a bezpečnost potravin Pavel Poc, který za svou frakci vykonával u návrhu funkci stínového zpravodaje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek