Předseda EP předal Sacharovovu cenu za vítězný snímek

12.12.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani dnes předal letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou Evropský parlament udělil ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi. Ocenění za svého bratrance, který si v Rusku odpykává dvacetiletý trest, převzala Natalja Kaplanová, jež dlouhodobě vede kampaň za jeho propuštění.

„Hladovka Oleha Sencova je ukázkou boje za svobodu projevu,“ prohlásil Tajani, který opět vyzval ruské úřady k filmařovu propuštění. Sencov si od roku 2015 odpykává dvacetiletý trest vězení za terorismus. Toho se podle ruské prokuratury dopustit během ruského záboru ukrajinského poloostrova Krym, když se pokusil podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko. Režisér to odmítá.

„Slovo je nejmocnějším nástrojem, zvláště když vám jej někdo upírá,“ vzkázal Sencov přítomným v dopise, který přečetla jeho příbuzná. Sencov dále napsal, že není důležité, jak dlouho člověk žije, ale jak svůj život naplní.

V polovině letošního května zahájil filmař protestní hladovku, kterou po 145 dnech přerušil. Důvodem bylo sdělení lékařů, že bude napojen na umělou výživu. K jeho propuštění Moskvu bezvýsledně vyzývala řada světových politiků a předních osobností filmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek