EP a státy se dohodly na rozšíření unijní vesmírné agentury GSA

27.02.2019
Euroskop, čtk

Agentura GSA, která z Prahy odpovídá za unijní program navigačních družic Galileo, změní v příštích letech jméno na Agenturu pro vesmírný program a kvůli širší působnosti se rozšíří o desítky nových zaměstnanců. V Bruselu se na tom v noci na dnešek dohodli zástupci europarlamentu, členských zemí EU a Evropské komise. Ta věc loni v červnu navrhla jako součást změn pro příští dlouhodobý rozpočet unie po roce 2020.

Podle českého europoslance za ODS Evžena Tošenovského, který byl ve vyjednávacím týmu europarlamentu, je to správný krok. „Pokud pražská GSA dělá výborně svou práci pro evropskou satelitní navigaci Galileo, mělo by se využít jejích zkušeností a rozšířit její záběr i na program pozorování Země Copernicus,“ myslí si Tošenovský.

Celá věc je podle něj pro Česko také prestižní a znamená nejen příležitost pro českou vědu a výzkum, ale též zakázky pro české firmy. Agentura GSA v Praze působí od roku 2012.

Agentura GSA je jednou ze specializovaných agentur EU, které sídlí v různých členských státech. Vznikla v roce 2004 a od roku 2012 má hlavní sídlo v pražských Holešovicích. Zdroj: European GNSS Agency

Rozpočet pro evropský kosmický program

Evropská komise loni v létě navrhla pro roky 2021 až 2027 pro evropský kosmický program rozpočet ve výši celkem 16 miliard eur (přes 410 miliard eur), z toho na družicové navigační systémy předpokládala 9,7 miliardy, na pozorování Země 5,8 miliardy eur. Program Copernicus je významným poskytovatelem údajů z pozorování Země po celém světě, pomáhá zachraňovat životy na moři, zlepšuje reakci na přírodní katastrofy jako zemětřesení, hurikány, lesní požáry nebo povodně, ale umožňuje také třeba zemědělcům lépe obdělávat plodiny.

Zbývajících celkem 500 milionů eur plánuje komise vyčlenit na program získávání dat o situaci ve vesmíru a monitorování objektů a kosmického smetí na oběžné dráze označovaný jako SSA a na rozvoj bezpečné družicové komunikace pro státní správu.

O přesných finančních částkách se ale ještě bude diskutovat, členské státy chtějí debatu o budoucím víceletém rozpočtu unie uzavřít letos na podzim.

Kosmický průmysl v Evropě

Evropská komise už loni upozornila, že kosmický průmysl v Evropě je výrazně konkurenceschopné odvětví, které zaměstnává v EU přes 230.000 lidí a Evropa například vyrábí třetinu všech komerčních satelitů.

Noční dohodu ještě nyní musí potvrdit státy EU a také plénum Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek