EK žádá internetové platformy o účinnější boj s dezinformacemi

01.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) včera vyzvala internetové společnosti Google, Facebook a Twitter, aby účinněji bojovaly s šířením dezinformací na sociálních sítích a obecně na internetu. Komise v této souvislosti připomněla, že volební kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP) naplno vypukne už v březnu.

„Je třeba, abychom viděli větší pokrok v plnění toho, co ohledně boje s dezinformacemi platformy slíbily,“ uvedli včera ve společném prohlášení místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip, komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, komisař pro bezpečnostní unii Julian King a komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová.

Jejich společné vystoupení je reakcí na materiály, které tři velké internetové firmy předložily v lednu na základě kodexu týkajícího se boje s dezinformacemi, ke kterému loni v říjnu dobrovolně přistoupily. Zavázaly se například, že zaručí transparentnost politické reklamy a že zakročí proti falešným a automatizovaným účtům.

Zprávy předložené firmami neposkytují dostatek informací

Podle Komise ale nyní předložené zprávy o jejich postupu nejsou dostatečně podrobné a neumožňují skutečně zjistit, zda firmy vůči šíření nepravdivých a dezinformačních zpráv účinně zasahují napříč všemi členskými státy Unie.

Ve středu se k tématu boje s dezinformacemi před eurovolbami Jourová už podruhé sešla se zástupci úřadů členských zemí odpovědných za volby.

Státy EU se – stejně jako USA – v posledních letech před různými volbami opakovaně stávaly cílem dezinformačních kampaní, které mají podle odborníků mnohdy původ v Ruské federaci

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek