Evropští lidovci pozastavili členství Orbánově straně Fidesz

21.03.2019
Euroskop, čtk

Maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána bylo ve středu pozastaveno členství v Evropské lidové straně. Oznámil to Joseph Daul, předseda formace, která má v současné době největší frakci v Evropském parlamentu. Postih byl schválen poté, co k němu vyzvalo 13 členských stran kvůli údajnému porušování principů právního státu stranou vládnoucí v Maďarsku. Orbán podle agentury DPA rozhodnutí přivítal jako dobrý krok, „protože zachoval jednotu“.

Rozhodnutí padlo při hlasování delegátů členských stran Evropské lidové strany na shromáždění v Bruselu.

Schválené pozastavení členství podle Daula zahrnuje neúčast na schůzích strany, odebrání hlasovacího práva a také práva navrhovat kandidáty do funkcí, napsal Reuters. Agentura DPA zároveň poznamenává, že se tímto řešením odvrátil odchod Orbánovy strany z Evropské lidové strany.

Člen německé CSU Manfred Weber, který kandiduje na předsedu Evropské komise, před hlasováním podle Reuters podpořil pozastavení členství Fideszu do výsledku posouzení situace právního státu v Maďarsku. Toto přezkoumání by měl provést výbor vedený bývalým předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem.

Podle Reuters Orbán řekl, že souhlasil s dobrovolným přerušením účasti svého Fideszu v hlavním evropském středopravicovém uskupení, aby se vyhnul nucenému pozastavení členství kvůli obavám ohledně porušování zásad právního státu. Rovněž potvrdil, že Fidesz nadále podporuje Weberovu kandidaturu na předsedu Evropské komise. Nové šéf unijní exekutivy bude vybírán na základě výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek