Ministry zahraničí EU čeká debata o dění ve Venezuele

08.04.2019
Euroskop, čtk

O možných krocích vůči představitelům režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura budou dnes v Lucembursku u oběda diskutovat ministři zahraničí členských zemí Evropské unie. Jejich pravidelné jednání bude také věnováno desetiletí projektu Východního partnerství a nejnovějšímu vývoji v Afghánistánu.

Pro desítky států světa, mezi nimiž je mnoho členů EU včetně České republiky, je prozatímní hlavou Venezuely místo Madura šéf parlamentu Juan Guaidó, kterého ovšem nedávno Madurovi věrné Ústavodárné shromáždění zbavilo imunity. Na Guaidóovu podporu i o víkendu vyšly do ulic venezuelských měst tisíce lidí. Opozice neuznává legitimitu Ústavodárného shromáždění, zatímco Maduro a jeho věrní mají za nelegitimní z voleb vzešlý parlament.

Madurova vláda odmítá umožnit vstup do krizí hluboce zasažené země humanitární pomoci a v Caracasu jsou zřejmě přítomni ruští vojenští poradci. Evropská unie podporuje práci Mezinárodní kontaktní skupiny, která se snaží ve Venezuele mírovou cestou přispět k obnovení demokracie a právního státu. Její práce se účastní osm členských států unie i latinskoamerické země.

Už v listopadu 2017 státy unie uvalily na Venezuelu některá omezení, například zbrojní embargo či zákazy cest do EU pro 18 činitelů odpovědných za porušování lidských práv. Některé unijní země nyní zvažují přitvrzení evropských sankcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek