Odložení brexitu znamená, že v květnu EU volí 751 europoslanců

12.04.2019
Euroskop, čtk

Rozhodnutí summitu Evropské unie o dalším odkladu brexitu znamená, že po květnových volbách bude mít Evropský parlament opět 751 europoslanců. Zřejmě do konce října, kdy by nově měla Británie z EU odejít, v něm totiž bude zasedat tak jako dosud také 73 britských poslanců.

Až do svého odchodu je totiž Spojené království členem EU s plnými právy i závazky, zdůrazňují to ostatně i závěry čtvrtečního nočního summitu. Proto se také na území země, která měla unii původně opustit už 29. března, musí konat eurovolby. Součástí rozhodnutí 27 prezidentů a premiérů je také to, že pokud by Londýn volby na konci května nezorganizoval, odešla by Británie bez dohody už k 1. červnu.

Naopak pro celkem 14 států, které dosud počítaly s tím, že se počty jejich zástupců v europarlamentu zvýší, vývoj znamená, že budou mít stejný počet křesel jako dosud. Původní plán totiž předpokládal, že se počet členů europarlamentu po brexitu ze 751 sníží na 705 a například lidé ve Francii či Španělsku budou volit o pět europoslanců více, v Nizozemsku či v Itálii o tři. Česka by se změny dotknout neměly, ale třeba také Slovensko si mělo o jednoho zástupce polepšit.

Ve chvíli, kdy Británie z unie odejde, skončí mandáty jejím zástupcům v EP. Oněch 27 míst pro europoslance „navíc“ ze 14 států bloku bude doplněno podle národních volebních zákonů stejně, jako kdyby tito noví členové EP například nahrazovali europoslance, který se vzdal mandátu, uvedlo tiskové oddělení europarlamentu.

Britští členové europarlamentu ale mohou odejít i dříve než na konci října – ve chvíli, kdy britská Dolní sněmovna od nynějška do nyní odsunutého data brexitu potvrdí text dohody o spořádaném odchodu země z EU, nastane brexit k prvnímu dni následujícího měsíce. Teoreticky tak Británie může unii opustit ještě 1. května před eurovolbami, ale také v období po nich a před faktickým začátkem mandátu nových britských europoslanců na počátku července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek