EP podpořil zavedení minimálních práv v nových formách práce

17.04.2019
Euroskop, čtk

Europoslanci v úterý podpořili zavedení minimálních práv pracovníků při práci na vyžádání či pro platformy, jako je například Uber. Cílem směrnice, na které se poslanci již dříve dohodli s Radou ministrů, je zvýšit transparentnost zaměstnání v nových formách práce. Nová právní úprava zároveň stanovuje délku zkušební doby na maximálně šest měsíců.

Ve prospěch směrnice hlasovalo 466 poslanců, proti bylo 146 a 37 se hlasování zdrželo. Nová pravidla vyžadují, aby pracovníci byli plně informováni o základních aspektech svého zaměstnání, včetně náplně práce, délky pracovního dne, referenčního počtu pracovních hodin v případě flexibilní pracovní doby a odměn. Délka zkušební doby by ve zmíněných odvětvích zároveň měla být stanovena ve všech členských státech na maximálně šest měsíců.

Zpravodaj směrnice Enrique Calvet Chambon v dnešní rozpravě, která hlasování předcházela, uvedl, že směrnice stanovuje na evropské úrovni právo na informace a vymezuje se proti zneužívání flexibility pracovníků v nových formách práce.

Eurokomisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová mezitím upozornila, že miliony pracovníků budou mít transparentnější pracovní podmínky v době, kdy stále více mladých mužů a žen čelí tomu, že jejich zaměstnání je nejisté a mají příliš flexibilní smlouvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek