EP potvrdil podobu programů EU pro vědu a pro vesmír

18.04.2019
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu ve středu ve Štrasburku schválili podobu budoucího evropského programu pro vědu a výzkum Horizont Evropa. Potvrdili také dohodu mezi unijními institucemi okolo evropského kosmického programu a tím i posílení odpovědnosti i personálu evropské agentury pro Galileo (GSA) sídlící v Praze. O přesné výši financí pro oba programy se ale rozhodne až na podzim, v rámci jednání o konečné podobě dlouhodobého unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027.

Evropská komise předběžně na oblast vědy a výzkumu navrhla po roce 2020 vyčlenit okolo 100 miliard eur (přes 2,5 miliardy Kč), europarlament si představuje ještě o 20 miliard eur více. Jak připomněla europoslankyně Martina Dlabajová (ANO), která měla Horizont Evropa na starosti ve výboru pro rozpočtovou kontrolu, je to důkaz, že pro EU je tato oblasti prioritní.

Program navazuje na stávající Horizont 2020, který je zatím historicky největší výzkumný a inovační program Unie. Nově bude v příštím víceletém období zřízsena například Evropská rada pro inovace, která má pomáhat dostávat zásadní novinky z vědeckých laboratoří na trh a rozvíjet myšlenky a nápady start-upů a malých a středních firem. Program počítá také s podporou výzkumu a vývoje v oblasti kreativního a kulturního průmylu.

Více peněz pro regiony s těžební minulostí, rozšíření agentury GSA

Nejméně 35 procent budoucího rozpočtu bude určeno na výzkum související se změnami klimatu. Europoslanec Evžen Tošenovský (ODS) připomněl, že v praxi to znamená peníze například pro výzkumné projekty v regionech, kde se dříve těžilo uhlí, v Česku tedy pro Ostravsko, Ústecko nebo Karlovarsko.

V Praze bude rozšířena odpovědnost agentury GSA, která nyní řídí projekt satelitní navigace Galileo, také o program pozorování země Copernicus. „Nové kompetence a desítky, možná i stovky nových zaměstnanců přinášejí možnosti i prestiž pro celou Českou republiku,“ míní Tošenovský.

Pro unijní vesmírný program je předběžně vyčleněno 16 miliard eur (asi 410 miliard Kč), také pro systém monitoringu kosmického smetí, označovaný jako SSA, a pro satelitní komunikační systém GOVSATCOM.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek