v Bruselu se konalo setkání fóra meziregionální spolupráce Interreg Europe

23.04.2019
Úřad vlády

Dne 10. dubna 2019 se v Bruselu konalo fórum meziregionální spolupráce Interreg Europe, s podtextem a podnětem „Evropo, pojďme spolupracovat.“

Program Interreg Europe financovaný z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje (EFRR) je určen k podpoře tzv. policy learning mezi veřejnými orgány s cílem zlepšit fungování politik a programů regionálního rozvoje. Program pokrývá celé území EU a dále Švýcarsko a Norsko. Do projektů se mohou zapojit veřejné orgány, veřejnoprávní instituce a soukromé neziskové subjekty. Projekty jsou financovány z fondu do výše 85 % způsobilých výdajů pro veřejné a veřejnoprávní příjemce a 75 % pro neziskové soukromé příjemce.

Program se soustřeďuje na priority jako je výzkum, technologický rozvoj a inovace, podporu malých a středních podniků v růstu, rozvoji a aktivitě v oblasti inovací, projekty jsou zacílené i na posun k nízkouhlíkovému hospodářství. Velkým tématem v rámci programu Interreg Europe je téma životní prostředí a účinné nakládání se zdroji, zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví, efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí.

Když Evropa spolupracuje: stojí za to sdílet své poznatky a výsledky

Na fóru byly podány aktuální informace ve věci nového směřování programu, jeho souvislosti s naplněním tematických oblastí jako je investice, inovace ve smyslu hledání řešení pro zlepšení způsobu řízení a implementace veřejných politik v těchto tematických oblastech.

V letošním roce již je realizováno asi 258 projektů. Velkými tématy je oblast životního prostředí, inovací a malé a střední podniky – jejich propojování a sdílení zkušeností. Bylo vytvořeno již 147 Akčních plánů, financování je propojené s ESI fondy, část prostředků pochází z národních zdrojů států. Prostředky jsou vždy řádně ekonomicky a efektivně vynaloženy v konkrétním regionu. Zásadní je vždy najít společné řešení problému a definování potřeb v daném místě.

Současná podoba programu je výsledkem kompromisu mezi jednotlivými zapojenými partnery. 10. dubna 2019 proběhly negociační jednání s Evropskou komisí, DG REGIO ve věci podmínek a financování programu. Program i do budoucích roků musí pokračovat, jedná se o propojení iniciativ s kohezní politikou (tvorba pracovních míst, rozvoj regionů, inovací atd.). Zazněla informace, kdy je třeba tyto teritoriální programy obecně podporovat, stejně tak to platí i u programů přeshraniční spolupráce. Výstižné je i heslo „Evropa je o kohezi…a koheze je o solidaritě“.

Autor: Světlana Máčalová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek