EU chce v Sibiu ukázat jednotu a orientaci na budoucnost

03.05.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie chtějí příští týden na neformálním summitu v rumunském městě Sibiu v první řadě jednoznačně demonstrovat, že i po brexitu zůstává 27 zemí Unie jednotných a hledí kupředu. Vyplývá to z návrhu textu deklarace summitu, o němž nyní v Bruselu vyjednávají diplomaté.

„Unie dneška je silnější než ta včerejší a chceme ji dál posilovat pro zítřek. To je náš závazek k budoucím generacím,“ končí návrh třístránkového textu.

Summit v Sibiu měl být původně první vrcholnou schůzkou sedmadvacítky po britském odchodu 29. března. Brexit je však nyní odsunut až na konec října poté, co britská vláda stále neprosadila ve vlastním parlamentu už dojednaný text dohody o vystoupení.

Brexit není tématem připravené deklarace

O britském odchodu však návrh dokumentu vůbec nehovoří. Zdůrazňuje přesvědčení sedmadvacítky, že v jednotě je síla i v nynějším stále nepokojnějším světě. Lídři v Sibiu zdůrazní, že jejich odpovědností je EU posílit a uznají „evropskou perspektivu“ dalších zemí na kontinentu.

Hlavní částí textu, který má ČTK k dispozici, je pak deset závazků, na nichž by se měli příští čtvrtek šéfové států a vlád unie shodnout. Prvním je odhodlání „bránit jednu Evropu – od západu na východ, od severu k jihu“.

Ústřední motivy deklarace? Jednota, solidarita, bezpečnost

V dalším se zdůrazňuje odhodlání „zůstat jednotní“ za každých okolností. „Budeme si prokazovat solidaritu v době potřeby a vždy budeme stát pospolu,“ měli by uvést šéfové států a vlád EU.

Slíbí snahu hledat vždy společná řešení i ochranu evropského způsobu života, demokracii a vládu práva. Jiný z bodů také zdůrazní ochranu občanů unijních zemí.

Budoucnost EU musí být vedena principem spravedlnosti

Mezi dalšími závazky je „princip spravedlnosti“, ať už jde o pracovní trh, sociální práva, hospodářství či digitální transformaci. Lídři také chtějí zajistit dostatečné prostředky ke splnění unijních ambicí a naplnění její politiky.

Dalšími body textu jsou zmínky o investicích do mladých lidí a o Evropě jako „odpovědném světovém lídrovi“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek