Koná se debata kandidátů na šéfa EK, je mezi nimi i Zahradil

15.05.2019
Euroskop, čtk

Před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu dnes Evropská vysílací unie (EBU) hostí debatu uchazečů o funkci předsedy Evropské komise (EK). Diskuse se zúčastní šestice kandidátů politických uskupení zastoupených v současném europarlamentu, mezi nimiž je i kandidát konzervativců a reformistů Jan Zahradil (ODS).

Pořad začne ve 21:00 SELČ, potrvá hodinu a půl a sledovat jej půjde přes internet například na webu Evropského parlamentu. Přenášet jej živě budou i některá česká média, přenos svým odběratelům nabízí i ČTK. Česká televize debatu odvysílá ze záznamu ve 23:05 na programu ČT24. Diskuse, které předcházela podobná rozprava v Maastrichtu, bude simultánně tlumočena do 24 oficiálních jazyků EU.

Účastníci dnešní debaty jsou vedoucími kandidáty svých frakcí, takzvaní „spitzenkandidáti“. Prostřednictvím „spitzenkandidátů“ se v roce 2014 europarlamentním frakcím podařilo výrazně zasáhnout do výběru nového šéfa EK. Zda tomu tak bude i letos, není jisté.

Stávající komisi končí mandát na konci října. Do té doby musí europarlament, který vzejde z voleb na konci tohoto měsíce, v hlasování potvrdit jméno nového předsedy EK. Budoucího předsedu navrhuje Evropská rada, tedy premiéři a prezidenti členských zemí EU, která se sejde v červnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek