Evropský orgán pro pracovní záležitosti bude sídlit v Bratislavě

13.06.2019
Euroskop, čtk

Bratislava se stane sídlem nově zřízeného Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA). Na zasedání v Lucemburku o tom dnes rozhodli ministři práce a sociálních věcí členských zemí bloku, oznámilo rumunské předsednictví EU. Kandidaturu Slovenska podporovala i Česká republika. Slovenský premiér Peter Pellegrini rozhodnutí zástupců členských zemí EU vítá. Česká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ČTK řekla, že Praha bude usilovat o zastoupení ve vedení ELA.

Na Slovensku vznikne první instituce EU. Bratislava obdržela 15 z 28 hlasů, zájem o sídlo ELA mělo také Rumunsko, Lotyšsko, Kypr a Chorvatsko. Agentura by měla postupně vznikat do roku 2023 s tím, že začátek činnosti se předpokládá už v průběhu letošního roku.

„Považuji za obrovský úspěch, že se nám podařilo vyhrát už v prvním kole. S Evropskou agenturou práce přijde na Slovensko téměř 150 špičkových evropských odborníků a pravidelně se zde budou setkávat experti na oblast pracovního práva z celé Evropy. To nepochybně zvýší prestiž Bratislavy jako proevropského hlavního města,“ uvedl v prohlášení Pellegrini.

Na zřízení ELA se definitivně dohodly Evropský parlament, Rada EU a Evropská komise 14. února. Nový orgán má podporovat členské země při provádění právních předpisů EU v oblastech mobility pracovních sil v rámci unie a koordinace systémů sociálního zabezpečení. Bude rovněž poskytovat informace zaměstnancům a zaměstnavatelům o složitých aspektech přeshraniční mobility pracovních sil.

Další sféry činnosti orgánu se budou týkat spolupráce mezi členskými státy při potírání černého trhu práce a podpory úřadů členských států při hledání řešení v případě přeshraničních sporů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek