Macron odmítl rozšiřování EU, pokud se předtím nezreformuje

02.07.2019
Euroskop, čtk

Francie odmítá další rozšiřování Evropské unie, dokud se nepodaří zreformovat fungování jejích institucí. Po přerušení mimořádného summitu EU v Bruselu to dnes řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéfové států a vlád evropské osmadvacítky se od nedělního večera nedokázali dohodnout na obsazení vrcholných postů v evropských institucích. Macron nicméně stejně jako německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřil dnes naději, že se v úterý dohodu najít podaří.

„Musíme se zamyslet nad tím, jak zjednodušit naše procedury a fungovat více demokraticky a kolektivně,“ řekl Macron po přerušení pondělní části jednání.

„Jsem v tomto kontextu více než skeptický k názorům všech těch, kteří se nám snaží říkat, že budoucnost Evropy je v novém rozšiřování, když se nedokážeme shodnout už v osmadvaceti,“ dodal francouzský prezident a zdůraznil, že nekompromisně odmítne jakékoli pokusy o další rozšiřování EU, dokud nedojde k „hluboké reformě fungování našich institucí“.

„Je třeba změnit naše pravidla, vložím do toho veškerou svou energii. Nemůžeme být rukojmím malých skupin, které se tvoří,“ zdůraznil. Koho malými skupinami myslí, ale neuvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek