Noví europoslanci vyberou kandidáty na předsedu EP

02.07.2019
Euroskop, čtk

Poprvé od květnových evropských voleb se dnes v novém složení sejde Evropský parlament. Celkem 751 europoslanců bude na úvodním plenárním zasedání ve Štrasburku volit nové parlamentní vedení, k jehož složení by své chtěli říci i lídři unijních zemí na souběžně konaném prodlouženém summitu v Bruselu. Během dneška by měl být uzavřen seznam kandidátů na předsedu EP, o němž bude plénum hlasovat ve středu.

Ustavující schůze začne v 10:00 a formálně by ji měl vést končící předseda dosavadního parlamentu Antonio Tajani či některý z jeho místopředsedů. Poté začnou jednání jednotlivých parlamentních frakcí, které budou vedle počtu a složení parlamentních výborů probírat i jména poslanců, kteří by mohli obsadit předsednický post a 14 místopředsednických míst.

Do hry o nejdůležitější parlamentní pozici promluví i bruselský summit. Pokud se evropským prezidentům a premiérům podaří po mnohahodinových neúspěšných jednáních posledních dnů konečně dospět k dohodě o obsazení křesla šéfa Evropské komise, jenž bude mít podporu většiny europoslanců, bude patrně součástí dohody i pozice předsedy EP.

Seznam kandidátů by měl být uzavřen do 19:00, volba předsedy i místopředsedů je na programu ve středu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek