Summit EU navrhl do čela Komise Němku von der Leyenovou

02.07.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie navrhli do čela Evropské komise německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou, uvedl na twitteru předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk. Jeho samotného vystřídá končící belgický premiér Charles Michel.

Summit dnes také po jednání, které začalo už v neděli odpoledne, oznámil, že novým šéfem unijní diplomacie má být španělský politik Josep Borrell a v čele Evropské centrální banky stane Francouzka a stávající výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Nominace von der Leyenové do čela Evropské komise a Borrella do role vysokého představitele unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku musí ještě potvrdit Evropský parlament. S Borrellem jako členem svého týmu bude muset vyslovit souhlas i samotná von der Leyenová.

V balíku oznámených personálních řešení ale jedna pozice chybí. Je to jméno nového předsedy Evropského parlamentu, o kterém mají noví europoslanci hlasovat už ve středu. Europarlament dnes ostatně na zprávy o blížím se rozhodnutí premiérů a prezidentů nereagoval nijak příznivě. V kuloárech summitu kolovalo několik jmen, žádné z nich však nakonec prezidenti a premiéři jako svou prioritu neoznámili.

Podle informací ČTK se při závěrečném rozhodování o nominaci nové předsedkyně komise paradoxně zdržela německá kancléřka Angela Merkelová, proti nebyl nikdo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek