Europoslanci reagují na návrh vrcholných pozic EU smíšeně

03.07.2019
Euroskop, čtk

Smíšené reakce na výběr obsazení vrcholných pozic evropských institucí summitem EU znějí z europoslaneckých frakcí. Zatímco nejsilnější lidovci (EPP) jsou podle svého mluvčího ochotni navržené kandidáty podpořit, druhá nejpočetnější skupina socialistů (S&D) dává najevo spíše zklamání.

Unijní prezidenti a premiéři se dnes po několika neúspěšných jednáních shodli na tom, že do čela Evropské komise nominují německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. V čele Evropské rady má stanout končící belgický premiér Charles Michel, šéfem unijní diplomacie má být španělský socialistický politik Josep Borrell a Evropskou centrální banku vést Francouzka Christine Lagardeová.

Němka i Španěl potřebují souhlas většiny poslanců EP. Mluvčí EPP Pedro López de Pablo oznámil, že lidovci „podpoří dohodu“ ze summitu, bude však pro ně důležité obsazení pozice předsedy parlamentu, které unijní lídři nenavrhli.

Předsedkyně socialistické frakce Iratxe Garcíaová naproti tomu prohlásila, že návrh unijních lídrů je „velkým zklamáním“. Její skupina chtěla do čela EK prosadit svého vedoucího volebního kandidáta Franse Timmermanse, což mimo jiné kvůli odporu některých zemí střední a východní Evropy včetně visegrádské skupiny neprošlo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek