Komise před disciplinárním řízením projedná italské finance

03.07.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) před případným spuštěním disciplinárního řízení vůči Itálii kvůli porušování fiskálních pravidel Evropské unie projedná ve středu v Bruselu stav italských veřejných financí. Podle unijního zdroje agentury Reuters komise chce, aby Řím blíže vysvětlil svůj rozpočtový plán na příští rok.

„Potřebujeme politický závazek (na rok 2020),“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný evropský činitel. Italská vláda již učinila ústupky ohledně letošního schodku. Italský premiér Giuseppe Conte dnes uvedl, že letošní rozpočtový deficit by měl činit 2,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP), čímž by země dodržela rozpočtová pravidla EU. Cíl rozpočtového schodku na letošní rok se od podzimu měnil. Předchozí středolevicová vláda jej stanovila na 0,8 procenta HDP, současný kabinet ho ale záhy zvýšil na 2,4 procenta a vysloužil si nevoli Bruselu.

Řím ovšem zatím nevysvětlil, co podnikne proti výhledu, který na příští rok odhaduje další růst jeho deficitu a dluhu. To je v rozporu s pravidly EU, která vyžadují stálé snižování schodku směrem k vyrovnanému rozpočtu. V pondělí italští vládní představitelé totiž potvrdili dubnový plán, podle nějž by rozpočtový schodek v roce 2020 měl činit 2,1 procenta HDP. Podle agentury Reuters zřejmě opět nepotěšili Komisi, protože by tak schodek nebyl nižší než letos.

Komise začátkem června dospěla k závěru, že Itálie kvůli svému rostoucímu dluhu porušuje fiskální pravidla Evropské unie. O tom, zda proti zemi doporučí zahájit disciplinární řízení, nebo tento proces zastaví, by měla EK rozhodnout ve středu na jednání v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek