Evropský parlament zvolil 11 místopředsedů

04.07.2019
Euroskop, čtk

Česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO) je mezi 11 novými místopředsedy Evropského parlamentu. Poslanci dnes dali člence liberální skupiny důvěru již v prvním kole volby. Pirátský poslanec Marcel Kolaja naopak neuspěl a je mezi kandidáty na zbývající tři posty, o nichž bude ustavující plénum rozhodovat ve druhém hlasování.

„Důvěra kolegů mne samozřejmě velmi potěšila, vážím si toho, že mi tuto funkci svěřili. Vnímám to i jako ocenění mé dosavadní práce, s řadou z těch, kteří pro mne dnes zvedli ruku, jsem v minulosti spolupracovala,“ komentovala volbu Charanzová, která získala 395 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba nejméně 331.

Charanzová, která začíná své druhé funkční období v EP, je pátým Čechem zvoleným do místopředsednického křesla. Prvním byl občanský demokrat Miroslav Ouzký (červenec 2004 až leden 2007), druhým sociální demokrat Libor Rouček (července 2009 až leden 2012) a třetím Oldřich Vlasák (ODS; leden 2012 až červen 2014). Čtvrtým místopředsedou EP byl Pavel Telička, zvolený za ANO (pozdějí hnutí Hlas), který v jednom ze 14 místopředsednických křesel seděl v minulém dvouapůlletém funkčním období.

Vůbec nejúspěšnější kandidátkou se dnes stala dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Členku nejsilnější lidovecké frakce podpořilo 618 ze 702 hlasujících poslanců. Mezi dalšími zvolenými jsou portugalský socialista Pedro Silva Pereira, německý europarlamentní veterán Rainer Wieland či bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek