Von der Leyenová chce europarlamentu naslouchat

04.07.2019
Euroskop, čtk

Kandidátka na předsedkyni Evropské komise Ursula von der Leyenová, která dnes navštívila europoslance ve Štrasburku, přislíbila, že bude Evropskému parlamentu naslouchat a spolupracovat s ním. Podle agentury Reuters rovněž věří tomu, že ji evropský zákonodárný sbor do čela Evropské komise potvrdí.

Hodlám velmi naslouchat, takže v příštích 14 dnech budu schopná nastínit pro příštích pět let vizi pro Evropu, pro komisi, která bude založena na intenzivní spolupráci mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a Evropskou radou,“ řekla von der Leyenová.

Dosavadní německá ministryně obrany, jejíž nominace prezidenty a premiéry zemí EU je považována za překvapivou, přijela do Štrasburku hledat podporu europoslanců. K potvrzení do funkce potřebuje v europarlamentu většinu, kterou zatím zcela jasnou nemá. Ke své nominaci uvedla, že je jí poctěna a ohromena.

Ve čtvrtek zamíří von der Leyenová do Bruselu, kde se dopoledne sejde s nynějším šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, odpoledne ji pak přijme předseda Evropské rady Donald Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek