Poslanci EP budou s Junckerem a Tuskem mluvit o novém vedení

04.07.2019
Euroskop, čtk

Především o obsazení vrcholných unijních postů budou dnes europoslanci debatovat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Lídři evropských institucí na závěr ustavujícího zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku shrnou výstupy z posledních vrcholných schůzek unijních prezidentů a premiérů.

Některé europoslanecké skupiny hlasitě kritizují způsob výběru kandidátky na Junckerovu nástupkyni Ursuly von der Leyenové, kterou summit v úterý překvapivě navrhl bez ohledu na parlamentem prosazovaný systém takzvaných spitzenkandidátů, tedy hlavních kandidátů, se kterými evropské politické skupiny šly do nedávných evropských voleb. Očekává se proto, že zvláště Tusk bude čelit mnoha ostrým připomínkám a nepříjemným dotazům.

Tématem debaty budou však i závěry červnového summitu, který se zabýval mimo jiné dlouhodobými strategickými prioritami EU, závazkem uhlíkové neutrality či bojem s dezinformacemi.

Ještě před vystoupeními Junckera a Tuska zvolí europoslanci pět kvestorů, kteří ve vedení EP doplní předsedu Davida Sassoliho a 14 místopředsedů zvolených ve středu. Kvestoři mají v předsednictvu poradní hlas a jsou většinou pověřeni administrativními a finančními záležitostmi týkajícími se přímo poslanců a chodu parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek