Juncker ujistil von der Leyenovou svou podporu při přebírání EK

08.07.2019
Euroskop, čtk

Pravděpodobná příští šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová může při přebírání funkce počítat s plnou podporou aparátu EK i končícího předsedy komise Jeana-Claudea Junckera. Novinářům to v Bruselu řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas. Předseda summitů EU Donald Tusk po setkání s nynější německou ministryní obrany na twitteru napsal, že von der Leyenová je přítelem střední a východní Evropy.

„Bylo to setkání dvou skutečných Evropanů, kteří se navzájem znají dlouhé roky,“ poznamenal Schinas. Oba podle něj mají zájem na hladkém předání komise v případě, že Němku později tento měsíc Evropský parlament ve funkci potvrdí. Von der Leyenová se europoslancům ve Štrasburku představila už ve středu, k nástupu do funkce bude potřebovat souhlas nadpoloviční většiny z nich.

Tusk podle svého stručného vyjádření na twitteru považuje von der Leyenovou za výbornou kandidátku do čela Komise, které záleží na právním státu a která má představu, jak udržet Evropskou unii jednotnou.

Německá ministryně obrany se kandidátkou do čela Evropské komise stala po překvapivé úterní nominaci na summitu EU. Středoevropské země, Itálie a některé další státy totiž zablokovaly předjednaný kompromis, který počítal s nominací nizozemského socialisty a nynějšího prvního místopředsedy EK Franse Timmermanse. Prezidenti a premiéři zemí EU ale očekávají, že von der Leyenová z Timmermanse učiní jednoho z klíčových členů svého týmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek