Své nové vedení si dnes zvolí výbory europarlamentu

10.07.2019
Euroskop, čtk

Své předsedy a místopředsedy si dnes odpoledne pro příštích dva a půl roku vyberou jednotlivé výbory nového Evropského parlamentu. Ve vedení některých z 22 výborů by se mohli ocitnout také europoslanci zvolení v České republice.

Stane se tak týden poté, co na své ustavující schůzi parlament vybral svého předsedu, kterým je italský socialista David-Maria Sassoli, a 14 místopředsedů, mezi nimiž jsou poprvé v historii také dva čeští europoslanci – za liberální frakci Obnova Evropy Dita Charanzová (ANO) a za Zelené Marcel Kolaja (Piráti).

Charanzová má podle informací ČTK zájem také o místopředsednickou funkci ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO), který řeší otázky jako je dvojí kvalita potravin. Její kolegyně z Hnutí ANO Martina Dlabajová bude usilovat o místopředsednické křeslo ve vlivném výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT).

O vůdčí pozice ve výborech se bude ucházet pět europoslanců z ČR

O místopředsednické křeslo mají zájem také dva Češi z lidovecké frakce EPP, tedy největší stranické skupiny v europarlamentu. Luděk Niedermayer (TOP 09) by se mohl stát místopředsedou hospodářského výboru a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se bude ucházet o podobnou funkci ve výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Vedoucí kandidát z květnových eurovoleb za konzervativní frakci ECR Jan Zahradil (ODS), který minulý týden neuspěl v souboji o křeslo předsedy europarlamentu proti neformální dohodě učiněné na summitu EU, se pokusí získat pozici prvního místopředsedy ve výboru pro mezinárodní obchod. Další čeští poslanci se zřejmě o místa ve vedení výborů ucházet nebudou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek