Lídři frakcí v EP potvrdili na úterý volbu nové šéfky Komise

12.07.2019
Euroskop, čtk

Lídři politických skupin v Evropském parlamentu dnes potvrdili, že hlasování o nominaci Ursuly von der Leyenové na funkci šéfky Evropské komise (EK) se uskuteční podle plánu v úterý 16. července. Oznámil to mluvčí parlamentu. Podle agentury Reuters tak šéfové frakcí reagovali na spekulace, že volba by mohla být odložena kvůli nejistým šancím dosavadní německé ministryně obrany na získání úřadu.

Konzervativní političku navrhli šéfové států a vlád do čela EK koncem června bez ohledu na Evropským parlamentem prosazovaný systém takzvaných spitzenkandidátů, tedy hlavních kandidátů, se kterými evropské politické skupiny šly do květnových evropských voleb.

Von der Leyenová se od začátku týdne uchází o přízeň u parlamentních politických skupin. Europoslancům mimo jiné slíbila, že se zaměří na dodržování zásad právního státu, digitalizaci, konkurenceschopnost a boj proti klimatickým změnám.

Parlament je ale vůči ní naladěný spíše skepticky. Von der Leyenová má zatím jisté jen hlasy „své“ Evropské lidové strany (EPP), poslanci druhé největší frakce – socialistické S&D – se teprve rozhodnou, zda příští týden v hlasování von der Leyenovou podpoří. Liberálové ve středu uvedli, že podpora kandidatury von der Leyenové „není hotovou věcí“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek