Evropský parlament bude zítra hlasovat o von der Leyenové

15.07.2019
Euroskop, čtk

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová v minulých dnech pokračovala v ofenzívě, která by jí ve úterý 16. července měla v Evropském parlamentu zajistit většinu potřebnou k potvrzení ve funkci nové předsedkyně Evropské komise. Její dosavadní vystupování, ale i způsob, jakým se o její nominaci rozhodlo na mimořádném summitu EU, dávají tušit, že potvrzení nástupkyně Jeana-Claudea Junckera v čele unijní exekutivy možná nebude tak hladké, jak si premiéři a prezidenti zemí evropského společenství představovali.

Rozpaky kolem jejího výkonu při představování v klubech politických frakcí vedly dokonce ke spekulacím o odkladu hlasování o den, případně o odložení konečného rozhodnutí až do září, aby bylo více času na další politická jednání. Ve čtvrtek muselo podobné úvahy vyvracet v prohlášení přímo vedení europarlamentu, někteří europoslanci a diplomaté ale takový vývoj ani nadále nevylučují.

V úterý by měla nejprve ve Štrasburku kandidátka oslovit plénum europarlamentu. Po rozpravě bude následovat několik hodin zřejmě klíčových kuloárních jednání a program nyní předpokládá začátek hlasování v 18:00.

ČR nepotvrdila, zda vyšle do Komise opět Jourovou

Pokud by von der Leyenová neprošla, měli by prezidenti a premiéři 30 dní na nalezení nového vhodného kandidáta. Na rychlosti, s jakou bude šéfka nové komise potvrzena, přitom také záleží, jak rychle se naplno rozběhne lobbování a vyjednávání o tom, koho členské země EU do jejího týmu vyšlou. Jasno už má podle informací ČTK přes deset států, například česká vláda ale zatím definitivně nepotvrdila, že by i v nové EK měla pokračovat stávající komisařka Věra Jourová.

Diskuse o oblastech, které by mohli komisaři obhospodařovat, se ale odehrají rychle a některé z digitálních portfolií, o které má Jourová podle dostupných informací zájem, by v případě dlouhého českého otálení už nemuselo být dostupné.

Jednání české straně zřejmě navíc může ztížit i obraz ČR jako země, která na posledních summitech v některých otázkách vystupovala především odmítavě a některé věci blokovala. S německou kandidátkou do čela komise si v pátek ohledně českého pohledu na budoucí složení jejího týmu telefonoval premiér Andrej Babiš. Na twitteru uvedl, že věří, že „hlasování v Evropském parlamentu dopadne dobře a bude zvolená“. Poté si chce s von der Leyenovou domluvit osobní jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek