Evropský parlament podpořil kandidaturu Lagardeové do čela ECB

17.09.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament (EP) na dnešním plenárním zasedání ve Štrasburku souhlasil s kandidaturou někdejší šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové na post prezidentky Evropské centrální banky (ECB). Lagardeovou začátkem července nominovali šéfové států a vlád zemí Evropské unie.

V 751členném evropském zákonodárném sboru podpořilo Lagardeovou 394 poslanců, 206 jich hlasovalo proti, zbytek se zdržel. Souhlas parlamentu má ale spíše jen politický a symbolický význam, neboť europoslanci nemohou kandidaturu zablokovat.

Lagardeová se funkce ujme od listopadu, na konci října totiž v čele ECB po osmi letech skončí Mario Draghi. ECB sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem a rozhoduje o měnové politice EU, mimo jiné o úrokových sazbách.

Právě úrokové sazby byly tématem dnešní plenární debaty v EP, neboť euroskeptičtí poslanci udržování sazeb na nízké úrovni označili za rozhazování peněz a ničení úspor střadatelů. Lidovci, liberálové či sociální demokraté nicméně tuto měnovou politiku ocenili jako cestu, jak udržet stabilitu evropské měny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek