Rada EU se bude věnovat opatřením v oblasti dopravy a životního prostředí.

19.09.2019
Úřad vlády

20. září 2019 se v Bruselu uskuteční první formální zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část doprava) během finského předsednictví. Jediným tématem tohoto zasedání je politická diskuze nad dopravními aspekty sdělení Evropské komise s názvem „Čistá planeta pro všechny: Evropská dlouhodobá strategická vize prosperující, moderní, konkurenceschopné a klimaticky neutrální ekonomiky“.

Jelikož je doprava odpovědná za přibližně čtvrtinu celkových emisí skleníkových plynů EU, jsou další kroky v této oblasti klíčové pro zajištění přechodu ke klimaticky neutrální EU.

V této souvislosti lze také konstatovat, že klimatické a environmentální cíle budou významným způsobem formovat i budoucnost dopravní politiky EU, a to také v souvislosti s nově se formující Evropskou komisí.

Páteční jednání je tematicky rozděleno na části k pozemní, letecké a námořní dopravě, a bude mu předcházet neformální snídaně ministrů, kterou organizuje finská ministryně dopravy a komunikací Sanna Marin, s cílem přiblížit vztah odvětví dopravy s ochranou životního prostředí a klimatickými změnami.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek