Jourová bude mít slyšení před europoslanci 7. října

20.09.2019
Euroskop, čtk

Budoucí česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která se má zabývat dohledem nad hodnotami Evropské unie a nad transparentností, bude mít slyšení před europoslanci 7. října. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský parlament, který stanovil časový plán slyšení jednotlivých členů budoucí Evropské komise. Její šéfka Ursula von der Leyenová, která ve čtvrtek ve Štrasburku jednala se šéfy parlamentních skupin mimo jiné o budoucích portfoliích, označila rozhovory za konstruktivní a pozitivní.

Jourová bude odpovídat na dotazy poslanců dvou parlamentních výborů, a to výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) a výboru pro ústavní záležitosti (AFCO), který sleduje mimo jiné procesy evropské integrace a dodržování unijních smluv. „Grilování“, jak se parlamentním slyšením kandidátů na funkce v Evropské komisi říká, začne ve 14:30 a potrvá tři hodiny.

Zástupci politických skupin EP ve čtvrtek rozhodli o tom, které výbory a v jakých dnech jednotlivé designované komisaře vyslechnou. Jako první přijde v pondělí 30. září na řadu slovenský místopředseda komise Maroš Šefčovič, v první tři říjnové dny se budou výbory dotazovat šesti komisařů denně.

Ve stejný den jako Jourová bude odpovídat europoslancům příští šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Poslední den slyšení 8. října pak přijdou na řadu tři nejmocnější místopředsedové komise: Margrethe Vestagerová, Frans Timmermans a Valdis Dombrovskis.

Aby se celá komise mohla začátkem listopadu ujmout funkcí, musí ji na říjnovém zasedání ve Štrasburku schválit plénum europarlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek