Kandidáty na eurokomisaře čeká první slyšení ve výborech

30.09.2019
Euroskop, čtk

Eurokomisaře navržené vládami členských zemí dnes čekají první slyšení ve výborech Evropského parlamentu. Konkrétně dnes takzvané grilování čeká slovenského místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, Ira Phila Hogana a Bulharku Mariju Gabrielovou.

Úspěšné absolvování slyšení před europoslanci je podmínkou pro nástup do úřadu. Poslanci prověří, zda mají komisaři pro vrcholné exekutivní posty potřebné znalosti a nemohou své funkce zneužívat. Pokud někdo neuspěje, měla by jeho země nominovat náhradníka.

Takzvané grilování oproti minulým letům nečeká všechny členy týmu, který v první polovině září představila budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Poslanci z právního výboru totiž ve čtvrtek neschválili navrženou rumunskou eurokomisařku pro dopravu Rovanu Plumbovou ani jejího maďarského kolegu Lászlóa Trócsányiho, který měl mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, a to kvůli pochybnostem ohledně možného střetu zájmů.

Česká kandidátka na místopředsedkyni pro evropské hodnoty a transparentnost Věra Jourová předstoupí před poslance příští pondělí, stejně jako budoucí šéf unijní diplomacie, Španěl Josep Borrell. Seriál slyšení uzavřou o den později vystoupení tří nejmocnějších členů budoucí komise, výkonných místopředsedů Margrethe Vestagerové, Franse Timmermanse a Valdise Dombrovskise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek