Europoslanci opět odmítli komisaře Maďarska a Rumunska

01.10.2019
Euroskop, čtk

Právní výbor Evropského parlamentu v pondělí opět odmítl schválit kandidáty navržené Rumunskem a Maďarskem na pozice eurokomisařů. Kvůli obavám z možného střetu zájmů nepustili poslanci Rovanu Plumbovou a Lászlóa Trócsányiho ke slyšením ve výborech, což nelibě nesou vlády jejich zemí. Budoucí šéfka komise Ursula von der Leyenová požádala oba státy o navržení náhradníků.

Právní výbor prověřuje majetkové poměry a bezúhonnost všech kandidátů před tím, než mohou ostatní výbory zahájit jejich veřejná slyšení. Plumbová a Trócsányi neprošli už minulý čtvrtek a v pondělí poslanci svůj verdikt potvrdili. Výbor podle mluvčího EP Jaumeho Ducha dospěl k závěru, že kandidáti „nejsou způsobilí k výkonu svých funkcí“. Podle informací ČTK byl poměr hlasů v neprospěch Plumbové 13 ku sedmi, u Trócsányiho pak 12 ku devíti.

Navržená rumunská komisařka pro dopravu nedokázala podle mínění většiny členů výboru obhájit nesrovnalosti ve své majetkové bilanci, v níž EP zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milionu eur (26 milionů korun). Poslanci nebyli spokojeni ani s tím, jak vysvětlila původ peněz, které věnovala své sociálnědemokratické straně.

Novým maďarským kandidátem má být bruselský diplomat

Trócsányi, který by měl mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, zase nedokázal výboru vysvětlit, jak moc byla či stále je právní kancelář, kterou založil před více než čtvrtstoletím, napojena na vládu Viktora Orbána.

Von der Leyenová požádala podle serveru Politico.eu Maďarsko a Rumunsko o nové kandidáty. Novým maďarským komisařem by se měl stát diplomat Olivér Várhelyi, který dosud Maďarsko zastupoval v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek