Šefčovič: Evropská komise sníží byrokratickou zátěž pro občany

01.10.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise by neměla zatěžovat občany unijních zemí zbytečnou administrativou a za každou novou směrnici by měla být jedna stará zrušena. Prohlásil to navržený místopředseda EK Maroš Šefčovič během pondělního slyšení před členy výborů Evropského parlamentu (EP). Přislíbil též, že bude pracovat na posílení role parlamentu při navrhování nových unijních norem.

Šefčovič má mít v komisi vedené Ursulou von der Leyenovou na starosti vztahy mezi unijními institucemi a jeho práce se bude týkat přímo EP. Proto jeho vyjádření před poslanci z výboru pro ústavní záležitosti a z právního výboru celý seriál takzvaných grilování eurokomisařů otevírá.

„Je nutné, aby všechny instituce velmi rychle začaly pracovat na zmenšení byrokratické zátěže, za kterou jsme kritizováni,“ prohlásil Šefčovič, podle něhož by za každý nově přijatý předpis měl jeden starý zmizet. Na dotaz zeleného europoslance Daniela Freunda, zda má připraveny normy, které bude rušit za téměř stovku nových avizovaných pro první období ve funkci, přímo neodpověděl.

Princip nezvyšování počtu unijních pravidel označila za jednu z priorit pro jeho práci sama budoucí šéfka komise, která v pověřovacím dopise zároveň hovořila o plánu posílit roli europarlamentu při navrhování společných evropských norem. Šefčovič v pondělí zdůraznil, že hodlá docílit toho, aby komise více než dosud respektovala vůli EP. Pokud přijme většina poslanců usnesení s cílem navrhnout legislativní akt, komise jej převede do závazného návrhu, uvedl Šefčovič.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek