Kandidát na komisaře pro zemědělství chce podpořit zelené farmy

02.10.2019
Euroskop, čtk

Evropské zemědělství potřebuje dlouhodobou strategii podobnou té pro energetiku či klima. Europoslancům to v úterý řekl navržený polský eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski, který označil za svůj zásadní úkol reformu společné zemědělské politiky. Výbory Evropského parlamentu zahájily také slyšení jeho švédské kolegyně Ylvy Johanssonové, která má mít v nové Evropské komisi na starosti vnitřní záležitosti. Ta hodlá reformovat azylovou politiku a obnovit plně funkční schengenský prostor.

Zemědělcům se podle Wojciechowského nedostává potřebné podpory, a řada z nich proto krachuje. „Jen během této debaty více než stovka evropských zemědělců přijde o své farmy, o svou práci, což bude pro mnohé mít tragické následky,“ konstatoval během tříhodinového slyšení. Efektivnější podporu pro ohrožené podniky by rád zapracoval do nové společné zemědělské politiky, která by podle něho měla začít platit od roku 2022.

Politika bude součástí víceletého rozpočtu unie pro období 2021 až 2027, který počítá se snížením objemu financí určených na zemědělské dotace. Podstatné kroky, kterými by při klesajících platbách mohl Brusel zemědělcům pomoci, však polský konzervativní politik přes výzvy europoslanců nenabídl.

Europoslancům se nelíbily nekonkrétní odpovědi

Někdejší místopředseda zemědělského výboru předstoupil před jeho členy jako kandidát, jehož pozice je mezi europoslanci vnímána jako nejslabší ze všech dosavadních účastníků takzvaného grilování. Někteří členové EP mají pochybnosti o tom, zda nominant polské vládní strany Právo a spravedlnost bude vždy nestranný s ohledem na řízení, které EK vůči jeho zemi vede kvůli porušování vlády práva. Wojciechowski je rovněž vyšetřován úřadem pro boj s podvody OLAF kvůli údajnému zneužívání europoslaneckých náhrad.

Kritiku vyvolaly i jeho nekonkrétní odpovědi na několik témat. Wojciechowski například přislíbil, že EK bude více podporovat ekologicky odpovědné zemědělství. Vyjma podpory pro farmy používající vlastní krmiva však nenabídl žádná zásadní opatření. Potvrdil pouze záměr vytyčený již v návrhu reformy společné zemědělské politiky připraveném současnou komisí, že třetina zemědělských dotací bude v příštím období určena pro „zelené“ farmy.

Johanssonová zdůraznila nutnost reformy unijní azylové politiky, s níž se nejednotné evropské země neúspěšně potýkají celé pětileté funkční období současné komise. Za jeden ze svých hlavních úkolů označila návrat k „plně funkčnímu schengenskému prostoru“, tedy ukončení hraničních kontrol, které část zemí uplatňuje od vrcholu migrační krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek