Goulardová čelila kritice europoslanců za své finanční aféry

03.10.2019
Euroskop, čtk

Především problémy spjaté se svou osobou musela francouzská kandidátka do budoucí Evropské komise Sylvie Goulardová vysvětlovat během středečního slyšení před europoslanci. Členové výborů Evropského parlamentu dávali najevo pochybnosti nad některými jejími aktivitami z doby, kdy sama působila v řadách EP. Některé frakce včetně nejsilnějších lidovců daly najevo, že je vysvětlení neuspokojilo a mohou požadovat opakované slyšení.

Navržená komisařka pro vnitřní trh na začátku slyšení představila své priority, mezi nimiž byla lepší přeshraniční spolupráce podniků či boj proti ekonomickému protekcionismu. Vzápětí se však Goulardová dostala do palby otázek spojených s její problematickou minulostí.

Někdejší europoslankyně musela vrátit EP částku v hodnotě přes 1,3 milionu korun za to, že vyplácela peníze asistentovi, aniž doložila, že pro ni pracoval. Francouzská policie ji rovněž vyšetřovala kvůli údajnému zneužívání evropských peněz na fiktivní asistenty její někdejší strany MoDem.

Další poslanci kritizovali její vysoký přivýdělek od amerického think-tanku Berggruen, který jí během její europoslanecké kariéry dával za poradenství přes 10.000 eur (260.000 korun) měsíčně.

Charanzová: Goulardová je člověk na pravém místě

Goulardové kladli dotazy k obsahu jejího portfolia jako jedni z mála hlavně její liberální kolegové. Francouzka mimo jiné přislíbila, že se zasadí o „důkladnou transformaci“ evropského průmyslu s důrazem na investice do nových technologií – mimo jiné alternativních pohonů v dopravě, internetu věcí či nových typů baterií.

„Je člověkem na pravém místě, který uřídí klíčové portfolio vnitřního trhu,“ uvedla po slyšení česká liberální europoslankyně Dita Charanzová. Závěrečné hodnocení dalších skupin však bylo výrazně kritičtější a odráželo nespokojenost s odpověďmi na otázky týkající problematické minulosti Goulardové.

Ve stejném čase jako Francouzka absolvovala slyšení i navržená maltská eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. Vedení výborů, jimž odpovídala na otázky, hodnotilo její vystoupení převážně pozitivně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek