Rada EU se bude věnovat strategii pro klimaticky neutrální hospodářství

03.10.2019
Úřad vlády

V pátek 4. října 2019 proběhne v Lucemburku řádné zasedání Rady pro životní prostředí. Na jednání se ministři budou věnovat především dlouhodobé strategické vizi EU pro klimaticky neutrální ekonomiku, oběhovému hospodářství nebo 8. akčnímu plánu pro životní prostředí. Neopomenou ani přípravy na zasedání Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, které proběhne v prosinci v Chile. Delegaci České republiky povede na jednání ministr Richard Brabec.

Ministři životního prostředí členských států EU se stejně jako každé čtvrtletí sejdou na zasedání Rady pro životní prostředí. První část jednání se věnuje přijetí třech závěrů Rady. Jednání o finálních podobách těchto závěrečných dokumentů k příslušným tématům provázela řada negociací na mnoha úrovních, přičemž o konečné podobě závěrů Rady týkajících se 8. akčního programu pro životní prostředí anebo přípravy na zasedání Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu budou ministři diskutovat ještě při samotném jednání v pátek v Lucemburku.

Dodnes bylo vyřešeno mnoho technických otázek, ale hlavním problematickým bodem zůstává rozdílný pohled jednotlivých členských států na ambice Evropské unie v oblasti politiky ochrany klimatu.

Finské předsednictví usiluje o dohodu k dlouhodobé strategii

Dalším bodem na programu je politická diskuze o evropské dlouhodobé strategii pro přechod na klimaticky neutrální hospodářství do roku 2050. Zástupci finského předsednictví v Radě EU se stejně jako zástupci Evropské komise dozví názory jednotlivých členských států na dlouhodobé nízkoemisní strategie. Dosažení dohody v této oblasti je jednou z priorit půlročního finského předsednictví, které skončí v prosinci tohoto roku.

V druhé části zasedání Rady pro životní prostředí si ministři vyslechnou informace Evropské komise o ochraně a obnově světových lesů. Dánské delegace představí své aktivity v přechodu na vozový park osobních automobilů s nulovými emisemi a zástupci Portugalska pozvou na konferenci pro dialog na vysoké úrovni v rámci platformy pro vodu mezi Čínou a Evropou.

Největší zřetel bude dán na informaci o pokroku ve vyjednáváních návrhu nařízení týkající se taxonomie udržitelných financí. Návrh tohoto nařízení zavádí jednotný klasifikační systém ekonomických činností (neboli taxonomii) a jeho cílem je sjednotit kritéria pro určení toho, kterou ekonomickou činnost lze kvalifikovat jako environmentálně udržitelnou.

Autor: Úřad vlády, Euroskop

Sdílet tento příspěvek