Hahn nehodlá snižovat rozpočet EU, chce jej spojit s vládou práva

04.10.2019
Euroskop, čtk

Budoucí víceletý rozpočet Evropské unie by neměl být nižší než současný návrh, jak si přejí některé země. Klimatické či digitální cíle nové Evropské komise totiž potřebují nové zdroje financování a v ideálním případě i vyšší rozpočet, než ten navržený dosavadní komisí. Při slyšení před členy výborů Evropského parlamentu to ve čtvrtek řekl navržený rakouský komisař pro rozpočet Johanes Hahn. Zároveň zdůraznil, že čerpání peněz z EU by mělo být podmíněno dodržováním vlády práva.

Komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem navrhla na roky 2021 až 2027 rozpočet ve výši asi 1,1 procenta unijního hrubého národního důchodu (HND) . Europoslanci, kteří o výši víceletého rozpočtu přímo nerozhodují, by rádi zvedli tuto laťku na 1,3 procenta. Německo, Nizozemsko a další čistí plátci včetně Hahnovy domovské země naproti tomu dávají najevo, že by i s ohledem na odchod Británie chtěli rozpočet snížit na jedno procento HND. Hahn na otázky europoslanců odpověděl, že ideální by byla výše někde mezi současným návrhem a představou EP. Dodal, že se bude snažit země usilující o snižování přesvědčit ke změně názoru.

Vyjednávání o podobě rozpočtu bude klíčovou náplní evropských summitů příštích měsíců. S ohledem na očekávaná složitá jednání mezi členskými státy Hahn prohlásil, že učiní vše, aby byl rozpočet schválen včas, tedy do konce příštího roku. Poslanci chtěli vědět, zda pro případ zablokovaného vyjednávání přichystá nouzový plán, který by zajistil fungování EU. Hahn odvětil, že s ničím podobným nepočítá, neboť by existence „plánu B“ mohla tempo vyjednávání snížit.

Hahn: Vláda práva je podmínkou čerpání peněz

Hahn patří k nejzkušenějším kandidátům do vrcholného orgánu evropské exekutivy, čtvrteční slyšení je pro něj už třetí. V minulých deseti letech působil nejprve jako eurokomisař pro regionální politiku a v končícím období měl na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU.

Europoslanci se jej tázali i na to, zda hodlá do víceletého rozpočtu přímo zapracovat podmínku, aby čerpající země dodržovaly princip vlády práva.

„Beru to jako imperativ,“ podpořil tuto myšlenku Hahn. Podmíněnost by podle něj neměla být chápána jako trestání některých zemí, ale jako nástroj pro ochranu finančních zájmů EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek