Jourová chce rázně hájit právní stát, europoslance přesvědčila

08.10.2019
Euroskop, čtk

Dva výbory Evropského parlamentu schválily českou eurokomisařku Věru Jourovou do pozice budoucí místopředsedkyně Evropské komise. Po pondělním slyšení před poslanci získala komisařka podporu zástupců většiny frakcí, sdělily ČTK zdroje z EP. Česká kandidátka ujistila členy výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) a výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), že v rámci svého portfolia hodlá zejména rázně hájit právní stát, bojovat proti dezinformacím a chránit svobodu novinářské práce.

Atmosféra v sále byla během tříhodinového slyšení před členy parlamentních výborů velice vstřícná a podle českých europoslanců Jourová předvedla dobrý výkon, který jí poté zaručil i bezproblémový souhlas od hlavních představitelů politických frakcí.

Jourová má mít v komisi vedené Ursulou von der Leyenovou na starosti evropské hodnoty a transparentnost. Europoslancům proto odpovídala zejména na dotazy týkající se dodržování vlády práva, transparentnosti institucí a jejich rozhodování či ochrany demokracie a základních svobod. „Doufám, že jsem těch konkrétních odpovědí dala hodně a že jsem přesvědčila členy EP, že mi dají důvěru,“ prohlásila sama Jourová po skončení slyšení, kterému se pro jeho zevrubnost někdy říká „grilování“.

Předsedové výborů hodnotili slyšení s Jourovou pozitivně

Jourová podle europoslanců působila jistě a odpovídala většinou bez zaváhání. Přítomní dávali při dotazech najevo, že oceňují její dosavadní působení v komisi. Šéfové obou výborů – Antonio Tajani a Juan Fernando López Aguilar – hodnotili slyšení pozitivně.

Jourová předstoupila před europoslance jako jedna z posledních navržených kandidátů a kandidátek. „Výslechy“ v parlamentních výborech začaly minulý týden vystoupením slovenského eurokomisaře Maroše Šefčoviče. Poslanci letos přitom opakovaně dali na srozuměnou, že jejich souhlas nelze považovat za formalitu a že kandidáti nemají podporu předem jistou – doplňujícím otázkám tak bude muset čelit polský eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski a francouzská komisařka pro vnitřní trh Sylvie Goulardová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek