Zeštíhlování evropské legislativy začne příští týden

23.09.2005
Místopředseda Evropské komise Gűnter Verheugen je, i přes odpor některých europoslanců, rozhodnut příští týden odstartovat rušení některých návrhů evropské legislativy.

Vyřazování zhruba 70 návrhů evropské legislativy odstartuje příští týden. Navzdory odporu Evropského parlamentu to dnes na konferenci v Edinburgu sdělil místopředseda Evropské komise Gűnter Verheugen. Podle vlastních slov prozkoumal 185 návrhů evropské legislativy a je rozhodnut pro zrušení více než třetiny z nich. Zrušení předpisů má být podle něj prvním krokem usměrňujícím evropskou legislativu, ke kterému se unie nedávno zavázala.

Proti iniciativě Komise se ovšem staví někteří europoslanci. Z EP dnes totiž zazněly hlasy, že by některé návrhy, které plánuje Komise zrušit, měly zůstat v legislativním procesu a měly by tedy být dále projednávány. Verheugen ovšem uvedl, že Komise k rušení návrhů nepotřebuje souhlas Evropského parlamentu ani členských zemí.

Lepší regulace je součástí politiky Komise vedoucí ke zlepšení konkurenceschopnosti, snížení nákladů průmyslu a vytvoření nových pracovních míst. Komise chce rušit především zastaralá a nesmyslná pravila a návrhy legislativy. Verheugen plánuje v budoucnu prověřit veškerou unijní legislativu zasahují jak do politické, tak i ekonomické oblasti. Někteří evropští zákonodárci se ovšem obávají, že současná opatření oslabí ochranu spotřebitele a rozhodovací pravomoc bude přesunuta zpět na členské státy.

Sdílet tento příspěvek