Evropská komise začíná „udržovací“ období

01.11.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem dnes končí svou plnohodnotnou pětiletou misi a zahajuje „udržovací“ období. Až do nástupu příští unijní exekutivy vedené Ursulou von der Leyenovou proto z Bruselu nevzejdou žádná zásadní rozhodnutí či plány do budoucna. Německá šéfka by v sídle komise chtěla začít úřadovat od prosince, průtahy kolem výběru a schvalování chybějících komisařů však mohou způsobit ještě větší zdržení.

„Pravomoci komise budou omezeny na vykonávání takzvaných běžných záležitostí. Bude tedy pokračovat v každodenní agendě, ale zdrží se politických rozhodnutí, která by předurčovala směr práce nastupující EK,“ řekla ve čtvrtek novinářům mluvčí komise Mina Andreevová.

Junckerovi lidé podle mluvčí vedle běžné agendy a neodkladných záležitostí budou nadále řešit například případné porušování povinností členskými státy. Nebudou se naproti tomu angažovat ve věcech s dlouhodobějším přesahem do budoucna, tedy například v otázce podoby budoucího víceletého rozpočtu EU, na jehož schválení se členským zemím začíná krátit čas.

Končící komisař pro rozpočet Günther Oettinger ve středu přiznal, že původní plán dosáhnout dohody do prosince naplněn nebude. Tahanice o rozpočet se tak kvůli zásadně rozdílným pohledům členských států zřejmě stanou hlavním politickým tématem první poloviny příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek