Rumunsko nabídlo dva kandidáty do EK, favoritkou je Valeanová

06.11.2019
Euroskop, čtk

Rumunsko dnes navrhlo na post evropského komisaře europoslankyni Adinu Valeanovou a jejího kolegu Siegfrieda Murešana. Médiím to sdělil nový rumunský premiér Ludovic Orban, jehož vláda se rozhodla dát nastupující předsedkyni EK Ursule von der Leyenové na výběr z dvojice kandidátů. Německá politička dlouhodobě usiluje o vyrovnaný počet mužů a žen ve své komisi, což favorizuje Valeanovou.

Von der Leyenové se zbortily původní plány na genderově vyváženou komisi poté, co Evropský parlament neschválil trojici komisařů navržených Francií, Maďarskem a Rumunskem, mezi nimiž byly dvě ženy. Francie však za odmítnutou Sylvii Goulardovou navrhla Thierryho Bretona a úterní nepotvrzené zprávy z Bukurešti hovořily o tom, že místo Rovany Plumbové má zaujmout právě Murešan.

To vzbudilo odmítavé reakce ve druhé nejsilnější europarlamentní frakci socialistů, kteří varovali von der Leyenovou, že komise nezíská jejich podporu bez nově navržené ženy.

„Po konzultaci s rumunským prezidentem (Klausem Iohannisem) jsme se rozhodli nominovat dva kandidáty,“ sdělil dnes podle agentury Reuters rumunský premiér Orban.

Pokud by von der Leyenová vybrala členku nejsilnější lidovecké frakce Valeanovou a EP všechny navržené kandidáty schválil, měla by nová komise 15 mužů a 12 žen.

Aby komisi mohlo schválit listopadové plénum EP, musí kandidáty nejprve prověřit parlamentní výbory. Majetkovými poměry Bretona a Maďara Olivéra Várhelyiho by se měl ve čtvrtek zabývat právní výbor europarlamentu, jehož jednání plánované na dnešek bylo odloženo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek