Polovina místopředsedů EK je z bývalého komunistického bloku

07.11.2019
Euroskop,ČTK

Seznam a vizitky kandidátů na komisaře (bez Británie), včetně jejich portfolií, nové Evropské komise (EK) vedené Ursulou von der Leyenovou, která by měla začít fungovat 1. prosince (v jednotlivých bodech řazeni abecedně)

Předsedkyně EK:

—————

Ursula von der Leyenová (61; Německo)

Političku německých křesťanských demokratů (CDU), kteří patří do EPP, v červenci zvolil Evropský parlament (EP) do čela Evropské komise (EK). Stane se tak první ženou v čele EK. Do té doby byla od roku 2013 německou ministryní obrany.

Výkonní místopředsedové EK:

—————————

Valdis Dombrovskis (48; Lotyšsko) – koordinace práce v oblasti hospodářství a komisař pro finanční služby

Bývalý premiér z let 2009-2014 a bývalý europoslanec je od roku 2014 eurokomisařem pro euro a sociální dialog. Člen vládní strany Jednota, která je součástí EPP.

Frans Timmermans (58; Nizozemsko) – koordinace práce na Zelené dohodě pro Evropu a komisař pro oblast klimatu

Dosavadní první místopředseda EK, který byl takzvaným „spitzenkandidatem“ evropských socialistů. Jeho nominaci na šéfa EK ale pomohly zablokovat středoevropské země. Od listopadu 2014 je také tento bývalý nizozemský ministr zahraničí komisařem pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv.

Margrethe Vestagerová (51; Dánsko) – koordinace programu pro Evropu připravenou na digitální věk a komisařka pro hospodářskou soutěž

Od roku 2014 byla eurokomisařskou pro hospodářskou soutěž. V minulosti byla dánskou poslankyní a ministryní hospodářství a vnitra. Je členkou dánské Radikální liberální strany, která je součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), jejíž frakce v EP se letos přejmenovala na Obnovu Evropy.

Místopředsedové EK:

——————-

Josep Borell (72; Španělsko) – místopředseda EK a Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Od června 2018 je španělským ministrem zahraničí a v letošních eurovolbách byl lídrem kandidátky španělských socialistů (PSOE). Od července 2004 do ledna 2007 byl předsedou Evropského parlamentu (EP). Europoslancem byl už od června 2004 do dubna 2009.

Věra Jourová (55; ČR) – místopředsedkyně EK a komisařka pro hodnoty a transparentnost

Od roku 2014 byla eurokomisařkou pro spravedlnost a ochranu spotřebitele. Bývalá členka Poslanecké sněmovny a ministryně pro místní rozvoj. Členka vládního hnutí ANO, které je součástí ALDE, jejíž frakce v EP se letos přejmenovala na Obnovu Evropy.

Margaritis Schinas (57; Řecko) – místopředseda EK a komisař pro ochranu evropského způsobu života

Od roku 2014 byl mluvčím EK. V letech 2007-2009 byl europoslancem, předtím pracoval v různých pozicích v EK. Jeho Nová demokracie patří do EPP.

Maroš Šefčovič (53; Slovensko) – místopředseda EK a komisař pro interinstitucionální vztahy a prognostiku

Dosud byl místopředseda EK a komisařem pro energetickou unii. Členem EK je od roku 2009, v minulosti byl komisařem pro školství, kulturu, mládež a sport a pro institucionální vztahy a administrativu. Kandidoval na takzvaného „spitzenkandidata“ evropských socialistů (S&D), v listopadu se ale kandidatury vzdal a podpořil Franse Timmermanse. Letos neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta, ve druhém kole ho porazila Zuzana Čaputová.

Dubravka Šuicaová (62; Chorvatsko) – místopředsedkyně EK a komisařka pro demokracii a demografii

Od roku 2014 byla europoslankyní, zvolena byla i letos. V letech 2001-2009 byla starostkou Dubrovniku. Její Chorvatské demokratické společenství (HDZ) je součástí EPP.

Členové EK:

———–

Thierry Breton (64; Francie) – komisař pro vnitřní trh

Od roku 2009 je šéfem technologické skupiny Atos, v letech 2005-2007 byl ministrem financí, hospodářství a průmyslu. Před tím stál v čele telekomunikační společnosti France Télécom.

Pozn.: původní francouzskou kandidátkou na eurokomisařku byla viceguvernérka francouzské centrální banky Sylvie Goulardová. Bývalou europoslankyni a ministryni obrany výbory EP jí ale zamítly, protože podle nich nedokázala uspokojivě vysvětlit své finanční aféry z doby, kdy působila v europarlamentu.

Helena Dalliová (57; Malta) – komisařka pro rovnost

Nováček v EK. Do letošního července byla ministryní pro evropské záležitosti a rovné příležitosti. Členka Strany práce, která patří do evropské strany PES.

Elisa Ferreiraová (63; Portugalsko) – komisařka pro soudržnost a reformy

Nováček v budoucí komisi je nyní viceguvernérkou portugalské centrální banky. V letech 2004-2016 byla europoslankyní socialistické europarlamentní frakce S&D. V minulosti byla i ministryní životního prostředí.

Marija Gabrielová (40; Bulharsko) – komisařka pro inovace a mládež

Od roku 2017 je eurokomisařkou pro pro digitální ekonomiku. V letech 2009-2017 byla europoslankyní. Je členkou vládní strany GERB, která je součástí Evropské lidové strany (EPP).

Paolo Gentiloni (64; Itálie) – komisař pro hospodářství

V letech 2016-2018 byl premiérem, předtím dva roky vedl italskou diplomacii a dva roky byl také ministrem komunikací. Od roku 2001 je poslancem. Gentiloni od letošního března vede Demokratickou stranu (PD), která je členem vlády s Hnutím pěti hvězd (M5S). PD je v Evropském parlamentu součástí Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D).

Johannes Hahn (61; Rakousko) – komisař pro rozpočet a správu

Od roku 2014 je komisařem pro evropskou sousedskou politiku a rozhovory o rozšíření, v letech 2010-2014 byl eurokomisařem pro regionální politiku, předtím byl ministrem pro vědu a výzkum. Je členem rakouských lidovců, kteří jsou součástí EPP.

Phil Hogan (59; Irsko) – komisař pro obchod

Od roku 2014 je komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova. V letech 2011 až 2014 byl irským ministrem pro životní prostředí, komunity a místní samosprávy. Člen irské strany Fine Gael, která se hlásí k EPP.

Ylva Johanssonová (55; Švédsko) – komisařka pro vnitřní věci

Poslankyně a bývalá ministryně zaměstnanosti (2014-2019). Členka švédských sociálních demokratů (SAP) patřících do PES.

Stella Kyriakidisová (63; Kypr) – komisařka pro zdraví

Někdejší šéfka Parlamentního shromáždění Rady Evropy (2017-2018). Od roku 2006 je poslankyní. Její Demokratické shromáždění (DISY) je součástí evropských lidovců (EPP).

Janez Lenarčič (51; Slovinsko) – komisař pro řešení krizí

Nováček v EK. V minulosti byl tento diplomat, právník a nestraník například ředitelem Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva OBSE (ODIHR), pracoval na ministerstvu zahraničí a byl státním tajemníkem na úřadu vlády. Patří k nezávislým.

Adina Valeanová (51; Rumunsko) – komisařka pro dopravu

V EP zasedá již od vstupu Rumunska do unie v roce 2007. Před 20 lety vstoupila do Národní liberální strany (PNL) nového rumunského premiéra Ludovica Orbana. V minulosti byla občanskou aktivistkou. V současnosti je šéfkou parlamentního výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Pozn.: původní rumunskou kandidátkou byla Rovana Plumbová, která nedokázala obhájit nesrovnalosti ve své majetkové bilanci, v níž EP zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milionu eur (26 milionů korun). Poslanci nebyli spokojeni ani s tím, jak vysvětlila původ peněz, které věnovala své sociálnědemokratické straně.

Didier Reynders (61; Belgie) – komisař pro spravedlnost

Od roku 2011 je ministrem zahraničí a k tomu vede od konce loňského roku obranu. V minulosti byl v několika vládách také ministrem financí. Právník Reynders je členem Reformního hnutí, které se je členem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), jejíž frakce v EP se letos přejmenovala na Obnovu Evropy.

Nicolas Schmidt (65; Lucembursko) – komisař pro pracovní místa

Od letošního roku je europoslancem, je členem frakce socialistů (S&D) a evropské strany PES.

Kadri Simsonová (42; Estonsko) – komisařka pro energetiku

Nová tvář za Estonsko v EK. Bývalá poslankyně, od roku 2016 až do letošního dubna byla ministryní hospodářství a infrastruktury. Její Estonská strana středu je součástí ALDE, jejíž frakce v EP se letos přejmenovala na Obnovu Evropy.

Virginijus Sinkevičius (29; Litva) – komisař pro životní prostředí a oceány

Od listopadu 2017 je ministrem hospodářství a od roku 2016 je poslancem za Unii rolníků a zelených (LVŽS).

Jutta Urpilainenová (44; Finsko) – komisařka pro mezinárodní partnerství

V letech 2011-2014 byla ministryní financí a místopředsedkyní vlády. Je členkou finské sociálně-demokratické strany, která je součástí evropských socialistů a demokratů (PES), jejichž členové jsou v EP součástí Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D).

Olivér Várhelyi (47; Maďarsko) – komisař pro sousedství a rozšíření

V minulosti pracoval na různých vedoucích postech na několika ministerstev, od roku 2015 je maďarským velvyslancem při EU.

Pozn.: Původním maďarským kandidátem byl bývalý ministr spravedlnosti a diplomat László Trócsányi, který ale nedokázal právnímu výboru vysvětlit, jak moc byla či stále je právní kancelář, kterou založil před více než čtvrtstoletím, napojena na vládu Viktora Orbána.

Janusz Wojciechowski (64; Polsko) – komisař pro zemědělství.

V letech 2004 až 2016 byl poslancem Evropského parlamentu (EP), poprvé byl zvolen za Polskou lidovou stranu, nyní je členem polské strany Právo a spravedlnost (PiS), která nyní v parlamentu patří k euroskeptické pravici (ECR). Od roku 2016 je členem Evropského účetního dvora. Původním polským kandidátem byl šéf úřadu polského prezidenta Krzysztof Szczerski, který se ale kandidatury zřekl poté, co budoucí šéfka EK Ursula von Leyenová nabídla Polsku místo komisaře pro zemědělství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek